El Yaralanmalarını Önleme Derneğinin araştırmasına göre, Türkiye'de yılda en az 2 milyon kişi, el yaralanmasına maruz kalıyor.
Birincisi Bursa'da düzenlenen “Avrupa El Yaralanmalarını Önleme Kongresi” ve El Yaralanmalarını Önleme Derneği'nin Başkanı Prof. Dr. Tufan Kaleli, yaptığı açıklamada kongreyle, hem Avrupa'da hem Türkiye'de “El Yaralanmaları Önleme Hareketi”ni başlattıklarını söyledi.
Kaleli, el yaralanmalarıyla hem gündelik hayatta hem de iş yaşamında oldukça sık karşılaşıldığına işaret ederek, el fonksiyonundaki kayıpların, bireyin yaşam kalitesini düşürdüğünü, ekonomik kayıp
Kuvars kum lara neden olduğunu ifade etti.
Türkiye ve Avrupa'da, el yaralanmalarıyla ilgili sağlıklı veri bulunmadığını belirten Kaleli, “Çeşitli örnekleme, istatistik ve bölgesel verilerden elde ettiğimiz sonuca göre, Türkiye'de yılda en az 2 milyon el yaralanması yaşanıyor” dedi.
Kaleli, Türkiye'de el yaralanmalarının yüzde 60'ının iş kazası kaynaklı olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Avrupa'da ise bu oran yüzde 30. İş kazalarının oluşmasında, iş yerinin ortamı, eldiven kullanımı ve eğitim eksikliği önemli rol oynuyor. Örneğin çalışırken eldiven kullanımı, iş kazası sonucu el yaralanmalarını, yüzde 60 azaltıyor.
Gerekli önleyici tedbirler alınarak, iş kazalarına bağlı el yaralanmalarının azaltılması gerekiyor.”
Ev kazası sonucu el yaralanmalarında, hamur işi yaparken oluşan yaralanmalar Türkiye'de başı çekerken, Avrupa'da bıçakla istiridye açarken olan yaralanmaların ön plana çıktığını anlatan Kaleli, çocuklarda en çok rastlanan el yaralanmasının ise parmakların kapıya sıkışması olduğunu dile getirdi.
İŞ KAZALARINDA EL YARALANMALARI BİRİNCİ SIRADA
Avrupa El Travma Komitesi Başkanı Thierry Dubert de önleyici çalışmalarla, Almanya ve İsveç'te el yaralanmalarının 10 yılda yarı yarıya azaldığını belirtti.
El yaralanmasının, küresel bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Dubert, tüm iş kazalarında el yaralanmalarının birinci sırada yer aldığını vurguladı.
Dubert, el yaralanmalarının tedavisinin oldukça maliyetli olabildiğine işaret ederek, bazı Avrupa ülkelerinde, bütçenin yüzde 1'inin, el yaralanmalarının tedavisine harcandığını ifade etti.
El yaralanmalarının azaltılması için önleme programlarının uygulamaya sokulması gerektiğini anlatan Dubert, oluşturulacak el travması merkezlerinin de 24 saat açık ve koordinasyon içinde olması gerektiğini bildirdi.
Dubert, çarpık sanayileşmenin bulunduğu ülkelerde, el yaralanmalarının daha fazla görüldüğünü belirterek, İskandinav ülkelerinde, kış aylarında hemen hiç el yaralanmasına rastlanmazken, Türkiye ve Fransa gibi mevsimlik işçi çalıştırılan yerlerde, el yaralanmalarının yaz aylarında arttığını kaydetti.
Kategori : GÜNCEL