100. yılda bu hedef olabilir mi?

  • Home
  • 100. yılda bu hedef olabilir mi?
100. yılda bu hedef olabilir mi?
Türkiye ilk kez cari işlemler fazlsı verdi. Ancak ihracat rakamları üzdü. Tüzmen'in uzun vadeli hedefleri inanılmaz.Abone olDevlet Bakanı Kürşat Tüzmen "2013'te 200 milyar dolar ihracatı göreceğiz, 2023'te 500 milyar dolar ihracatı göreceğiz" dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin ilk kez cari işlemler fazlası verdiğini belirterek, ''Ama daralan bir ekonomide, küçülen dış ticaret rakamları içerisinde olduğu için o bizi çok mutlu etmiyor. İhracatçılarımız genişleyen pazarlardaki düşüşleri görmektense genişleyen pazarlarda ihracat artışını görmeyi her zaman tercih ederler'' dedi..

Türkiye İhracatçı Meclisi'nin (TİM) Nisan ayı ihracat rakamlarını açıklamak üzere Antalya Limanı'nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2003-2008 döneminin ''6 Altın Yıl'' olduğunu ve bu dönemde her ay yapılan ihracat açıklamalarında yeni bir başarıyı birlikte paylaştıklarını söyledi.

Bu yıl durumun farklı olduğunu ve 2008'in son çeyreğinden itibaren dünyanın beklenmedik bir ekonomik krize girdiğini hatırlatan Tüzmen, ciddi talep daralmasının özellikle gelişmekte olan ülkelerde istihdam ve üretimini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Türkiye'de Nisan ayı ihracatının 7.5 milyar dolar olduğuna ve ithalat rakamının da 9.1 milyar dolar olmasının beklendiğine dikkati çeken Tüzmen, ihracatta geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 33.75'lik bir düşüş yaşandığını söyledi. Buna karşın ihracatın ithalatı karşılama oranının yük kansas seo seldiğini vurgulayan Tüzmen, şunları söyledi:

''Yaklaşık yüzde 83'lük bir ihracatın ithalatı karşılama oranını görürüz ki, o da bizi Ocak-Nisan dönemini yüzde 86'ya taşır. Yani Türkiye'de ihracatın ithalatı karşılama oranı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayı ortalaması yüzde 86 bir noktaya gelir. İthalatta düşüş hızı çok daha fazla. Nisan ayı için ithalatın düşüş hızı yüzde 50, ihracatın düşüş hızı yüzde 33. Bu bizim dış ticaret açığımızın bu sene yaklaşık yüzde 75 oranında daralacağını gösteriyor. Şu ana kadar yüzde 50 oranında dış ticaret açığımız daralmış durumda. İlk defa cari işlemler fazlası veren bir ülke oluyoruz. Ama daralan bir ekonomide, küçülen dış ticaret rakamları içerisinde olduğu için o bizi çok mutlu etmiyor. İhracatçılarımız genişleyen pazarlardaki düşüşleri görmektense genişleyen pazarlarda ihracat artışını görmeyi her zaman tercih ederler.''

500 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Büyük buhrandan bu yana dünya ekonomisinin ilk kez reel anlamda küçüldüğünü vurgulayan Tüzmen, son tahminlere göre dünya ticaretindeki daralmanın yüzde 9 ile yüzde 11 arasında dalgalandığını ifade etti.

Türkiye'nin ilk 10 ihracat pazarlarından Almanya, ABD, İngiltere, Fransa'nın krizden yoğun şekilde etkilendiğini belirten Tüzmen, Türkiye'nin, Mısır, Suriye ve Irak gibi komşu ülkelere ihracatını arttırdığına dikkati çekti. Komşu ülkelere ihracata daha fazla önem vermek gerektiğini vurgulayan Tüzmen, Türkiye'nin başka çaresi olmadığını ifade ederek, ''Koşmaya devam edeceğiz'' dedi. Tüzmen, şöyle konuştu:

''Bu şartlar altında 2009 yılı hedefimiz başarılı performansımızı sürdürmektir. Rakamlar düşerken nasıl başarılı olunur diyeceksiniz? Başarı bir durum değil, süreçtir. Bir yolculuktur. Bu yolculuk esnasında dingin denizlerde yol almak da vardır, fırtınalara kafa tutmak da vardır. Rotanızı muhafaza edip, daha sıkı çalışırsanız tüm dalgalara rağmen alabora olmazsınız, limana ulaşırsınız. Başarı aynı zamanda sürekli strateji üretmek, uygulamak, gerektiğinde revize etmek, yeniden geliştirmektir. Başarı ömür boyu süren satranç turnuvası gibidir. Ancak sürekli olarak daha çetin daha akıllı rakiplerle oynayarak daha fazla gelişim gösterebilirsiniz. Biz de bu zor zamanlarda zor rakipler ve koşullar karşısında ayakta kalacağız, değişeceğiz ve gelişeceğiz. Şu dönemde daha da kuvvetleneceğiz. Bu zorlukları aştıktan sonra çok daha kuvvetli olarak dünya piyasalarına çıkacağız. 2013'te 200 milyar dolar ihracatı göreceğiz, 2023'te 500 milyar dolar ihracatı göreceğiz.''

KRİZİN ETKİSİ AZALIYOR MU?

Devlet bakanı Kürşad Tüzmen, en son açıklanan verilerin krizin en kötü zamanlarının geride kaldığı işaretini verdiğini, Avrupa ekonomisinin krizin dip noktasından yukarı doğru yükselişe geçtiğini söyledi.

Nisan ayında Avrupa'da 11 aydan beri ilk kez güven endeksinin artış gösterdiğini vurgulayan Tüzmen, Japonya'nın sanayi üretiminin de 6 aydır ilk kez yükseldiğini kaydetti.

Tüzmen, yılın ikinci yarısı itibarıyla dünya ekonomisindeki daralmanın azalmaya başlamasının beklendiğini belirterek, bu durumun Türkiye'nin ihracatını da olumlu etkileyeceğini ifade etti.

Hükümet olarak maliyet düşürücü, kaynak yaratıcı makro ekonomik tedbirler almaya gayret ettiklerini, ekonomi diplomasisiyle komşu çevre ülkeleri taradıklarını, krizin az olduğu ülkeleri seçtiklerini anlatan Tüzmen, Eximbank kaynaklarını artırdıklarını söyledi. Önümüzdeki hafta dünya Eximbank başkanlarının İstanbul'da toplanacağını ifade eden Tüzmen, bu temasların Türkiye'de ticaretin dünyayla serbestleşmesi yönünde önemli mesafeler almasına katkıda bulunacağını söyledi.

''KOŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ''

Bütün zorluklara rağmen alternatif enerji üretimi dahil olmak üzere tüm çalışmaları imlalat sanayinde yönlendirmeye gayret ettiklerini vurgulayan Tüzmen, alternatif senaryo ve politikalar ürettiklerine dikkati çekerek, ''Günlük krizlerle boğuşma değil de daha uzun vadeli hedefleri düşünmek, bu çabaları güçlendirmek, koordine etmek zorundayız'' diye konuştu.

Zor durumlarda uzak ufuklara bakmak gerektiğini dile getiren Tüzmen, arkaya bakmadan koşmak gerektiğini söyledi. Tüzmen, ''Çünkü arkaya bakan mutlaka düşer, önüne bakamayacağı için. Geçmiş geride kaldı, 6 tane altın yıl yaşadık, Türkiye'yi 333 milyar dolar dış ticaret rakamına ulaştırdık. 132 milyar dolar ihracat rekoruna ulaştırdık... Şimdi önümüze bakarak koşmaya devam edeceğiz, başka çaremiz yok'' dedi.



Kategori : EKONOMİ
Whatsapp İletişim