Doların saltanatı yeniden başladı

  • Home
  • Doların saltanatı yeniden başladı
Doların saltanatı yeniden başladı
Geçen hafta yılbaşındaki seviyelerine geri dönen dolar, yeniden tırmanışa geçti... Dolar 1.57 TL'nin üzerine çıktı... Abone ol

ABD'nin artan bütçe açığının borçlanma maliyetlerini yukarı çekeceği ve bunun da ekonomideki toparlanmanın önünü tıkayacağına ilişkin endişelerle global piyasalar kayıplarını arttırırken, dolar 1,57'nin üzerine çıktı.

Güne 1,56 düzeyinde başlayan dolar 1,5745 liraya kadar yükseldi.

Bankacılar dolar/TL'de yükselişin beklenti dahilinde olduğunu söyled hipnoz iler. İlk işlemlerde bono piyasasında ise daha sakin bir seyir hakimdi.

ABD borsaları, ülkenin bütçe açığının bono faizlerini yükseltmesiyle artan borçlanma maliyetlerinin ekonomik toparlanmayı engelleyeceğine ilişkin endişelerle değer kaybetti. ABD'de ikinci el konut satışları Nisan'da arttı ancak bu olumlu veri, ABD'nin bütçe açığına ilişkin endişelerle gölgelendi.

ABD tahvil faizlerinde meydana gelen yükseliş sonrası ABD piyasasının yüzde 2'nin üzerinde kayıpta olduğunu vurgulayan bir bankacı, "Riskten kaçışın yeniden gündeme gelmesiyle Euro/dolar 1,40'lardan 1,38'in altını denedi. ABD ihalelerinde artan tahvil faizleri piyasayı sarsan ve gündemi değiştiren bir gelişme oldu. Şimdilik içeride global kayıplara tepki sınırlı. İç piyasa global piyasalara bağlı kalmaya devam edecektir. Dışarıda kayıpların artması halinde IMF ile ilgili tedirginlik daha net gündeme gelebilir. Ek satışları beraberinde getirebilir" dedi.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 12.61 valörlü kapanışta yüzde 12.59 olan 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi bu sabah ilk işlemlerde yüzde 12.45/12.55 seviyesindeydi. İşlem bazında gösterge faiz yüzde 11.54 ile tarihi rekorunu Mayıs ayı başında kırmıştı.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1,5665/1,5690 lira olan ve kapanış sonrası 1,5560/1,5595 seviyesine gerileyen en iyi dolar alış ve satış kotasyonları bugün ilk işlemlerde 1,5625/1,5685 seviyesindeydi.



Kategori : EKONOMİ
Whatsapp İletişim