Boyu, Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirlenenden daha kısa olduğu gerekçesiyle Jandarma Genel Komutanlığında sivil memur olamayan kadın, yönetmeliğin ilgili maddesinin iptal edilmesi ve kendisine manevi tazminat ödenmesi için Danıştayda dava açtı.
Davacı kadın, Jandarma Genel Komutanlığı ile bağlı birlik ve kurumlarda sivil memur olabilmek için yaklaşık bir yıl ön metal kalem ce başvuruda bulundu. Boyu 1.57 cm olan ve başvuruda bulunduğu sırada, yönetmelikte sivil memur olabilmek için gereken boy şartını taşıyan kadının işlemleri sürerken, yönetmelikteki boy şartı 1.50 cm'den 1.64 cm'ye yükseltildi.
Bu sebeple işlemleri durdurulan kadın, avukatı Kemal Vuraldoğan aracılığıyla Danıştayda dava açarak, atanmasına yönelik işlemlerin durdurulması ile yönetmelikteki boy ve kiloya ilişkin oranları gösteren nomogramın yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedi.
Kadın, "yaşadığı elem ve ıstırap nedeniyle 5 bin TL manevi tazminat ile 'askeri memur olur' raporu aldığı 18 Temmuz 2008'den itibaren yoksun kaldığı maaş ve özlük haklarını" da talep etti.
Kadının avukatınca hazırlanan dava dilekçesinde, Anayasanın 70. maddesine göre, kamu hizmetine alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrımın gözetilemeyeceği, yine Anayasadaki adalet ve sosyal devlet ilkelerinin, en mağdurun, zayıfın ve eşitsizin korunmasını öngördüğü ifade edildi.
Kadının, veri hazırlama kontrol işletmeni kadrosuna başvurduğu belirtilen dilekçede, "Veri Giriş ve Kontrol İşletmeni, bilgisayara veri girişi ve kontrol işlemlerini, kendi başına ve belirli bir süre içinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikte kişi olarak tanımlanmaktadır. Bu hizmetin gerektirdiği nitelikler, adayın en az bir gözünün, 10 el parmağının ve ruh sağlığının yerinde olmasıdır. Bu çerçevede görevin nitelikleri (şoförlük gibi) gerektirmedikçe, kamu görevine alınmada boy sınırı getirilmesi mümkün değildir" denildi.
Kategori : GÜNCEL