Yazın gelmesiyle fazla kilolar başa bela olmaya başladı. İnkılap Yayınevi'nden çıkan ' adlı kitap, sağlıklı beslenmek ve forma girmek isteyenlere rehberlik ediyor. Cosmopolitan dergisi kitabın zayıflama bölümünde yer alan 30 öneriyi biraraya getirdi.
Kitaba göre, uzun vadede kilo vermek isteyenlerin 80/20 kuralını takip etmesi gerekiyor. Bu kurala göre; günün yüzde 80'inde sa özbek refakati ğlıklı beslenme alışkanlıklarına sadık kalacak, kalan yüzde 20'sinde kendinizi şımartacaksınız.
1- Beden kitle indeksinizi hesaplayın Boyunuzla kilonuzu oranlayan Beden Kitle İndeksi (BKİ), kilolu olup olmadığınızı test ediyor. BKİ'nizi bulmak için boyunuzu metre cinsinden ölçüp karesini alın. Sonra kilogram cinsinden ağırlığınızı, çıkan rakama bölün.
18.5: Normalin altında kilo
18.5-24.9: Normal kilo
25-29.9: Kilolu
30 üzeri: Obez
2- Belinizi ölçün Bel ölçünüzü kalça ölçünüze bölerek basen oranınızı hesaplayabilirsiniz. Bu oran kadınlarda 0,80'in, erkeklerde ise 0,95'in üzerinde çıkarsa, sağlık sorunlarıyla karşılaşma ve hastalığa yakalanma riskiniz fazla demektir. Kilo vererek söz konusu sağlık risklerini azaltmak elinizde...
3- Vücuttaki yağ oranına dikkat edin Sağlıklı bir yetişkinin vücut yağı erkekler için yüzde 15-18, kadınlar için yüzde 22-25'tir. Bu oranı araştırarak sağlıklı kilo vermeye başlayabilirsiniz.
4- Suçu metabolizmaya atmayın! Kilonuz konusunda metabolizmanızı suçlamayın. Metabolizma, aktif halde değilken yaktığınız kalorinin toplamıdır. Yaygın inanışın aksine metabolizmayı hızlandırmanın sihirli bir yolu yoktur. Egzersiz yapmak, sık ve az porsiyonlarla yemek metabolizmayı güçlendirirken, çok az kalorili besinler yemek metabolizmayı yavaşlatabilir.
5- Stok kontrolü Mutfak dolaplarınızın içinde neler olduğunu inceleyin ve sağlıklı beslenmeye ters düşecek her şeyi ortadan kaldırın. Ağzınızı sulandıran bisküvi, çikolata, cips, pasta ve tatlıları atın veya başkalarına verin.
Kategori : SAĞLIK